Hoe onderhoud ik mijn oordoppen?

22 Jul 2019 About

Je hebt onlangs nieuwe oordoppen gekocht en bent helemaal klaar om te genieten van de muziek zonder je zorgen te hoeven maken om het geluidsniveau. Goed bezig natuurlijk. Maar je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je oordoppen zolang mogelijk goed blijven. Als je er goed voor zorgt, gaan ze nog jaren mee. In dit artikel leggen we je de basics uit voor het onderhouden van je oordoppen.

1. Het effect van oorsmeer op je oordoppen

Tijdens het gebruik van oordopjes kan er oorsmeer, ook wel cerumen genoemd, achterblijven in het filterkanaal of aan de buitenkant van de oordop. Het is goed en belangrijk om dit schoon te maken, voor de levensduur van je oordopjes, de werking van de geluidsbescherming en natuurlijk je persoonlijke hygiëne. 

Bananaz earplugs

Je oorsmeer bevat namelijk een zuurgraad die het materiaal van je oordopjes kan aantasten waardoor er geluid kan ‘lekken’. Als het filterkanaal dicht zit met oorsmeer, heeft dit ook een verminderend effect op de werking van het geluidsfilter. Het is dus belangrijk om zowel je oren als de oordopjes goed schoon te houden.

2. Maak je oordopjes regelmatig schoon

Eerst verwijder je eventueel oorsmeer tussen de gelaagde lamellen van het oordopje lama kanaaltje met een pincet, wattenstaafje of borsteltje van je schoonmaakspray. Daarna reinig je de oordoppen goed met de Ears2u reinigingsspray. Deze schoonmaakspray doodt bacteriën en schimmels die zich kunnen ophopen in de oordoppen. 

Als je geen reinigingsspray hebt, kun je ze met lauw water ook schoonmaken. Zeep of andere schoonmaakmiddelen raden we af, omdat dit effect kan hebben op de materialen van de oordop. Droog de oordoppen vervolgens af met een schone doek of tissue.

Als je hier lang mee wacht kan vuil zich  ophopen in hoeken en moeilijk bereikbare plekken van je oordoppen, met kans op ontstekingen in de oor tot gevolg.

3. Let erop dat de filters goed drogen

Tijdens het schoonmaken is het niet erg als het filter nat of vochtig wordt, deze is hiertegen bestand. Wanneer je de filteroordoppen weer wilt gebruiken, is het echter belangrijk dat de filters goed opgedroogd zijn, dan is de werking optimaal. Daarnaast is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met de filter en geen druk uit te oefenen tijdens het schoonmaken.

4. Bewaar je oordoppen in de Bananaz bewaarkoker

Om je oordopjes schoon te houden is het belangrijk om deze op te bergen op een plek waar ze niet smerig worden en bloot gesteld worden aan teveel zon en warmte, want deze factoren kunnen ervoor zorgen dat je oordopjes uitdrogen, beschadigen en hierdoor kunnen uitscheuren. Dat zou zonde zijn!

Daarom leveren we bij alle oordoppen in onze webshop een handige Bananaz bewaarkoker die je aan je sleutelbos kan vastmaken. Mocht je dit nog niet gedaan hebben, is dit hét moment om dit alsnog te doen. Bijkomend voordeel: je vergeet ze nooit meer 😉


Cool articles in your inbox?

Related articles