6 tips om je gehoor te beschermen

16 Jul 2019 About

Je hebt oordoppen gekocht en je oren zijn nu beschermd. Goed bezig! Maar is dat het enige wat je kunt doen tegen gehoorschade? Zeker niet! Hieronder hebben we 6 praktische tips voor je, zodat je ervoor kunt zorgen dat je op alles bent voorbereid.

1. Zorg ervoor dat je altijd oordopjes bij je hebt

Lijkt een logische tip, maar oordopjes zijn klein en vergeet je snel. Als je zorgt dat je ze altijd bij je hebt grijp je er nooit naast. We adviseren je, als je dat nog niet gedaan hebt, om de Bananaz keychain aan je sleutelbos vast te maken. Kleine moeite en je oren zullen ons dankbaar zijn. Je vergeet je Thunderplugs oordoppen namelijk nooit meer. Hoe vaak heb je het afgelopen jaar je oordopjes vergeten? Precies. Nu nooit meer dus. 

2. Check het geluidniveau met een app

Waar je je ook bent, het is belangrijk om altijd bewust te zijn van het volume van het geluid in je omgeving. Je oren raken na verloop van tijd gewend aan hard geluid en daardoor kan het voorkomen dat je niet meer doorhebt dat het geluidsniveau een schadelijke grens heeft bereikt. Twijfel je aan het geluidsniveau als je een ruimte binnenloopt, is het makkelijk om dit even te checken met een app. Dan weet je binnen een paar seconden of het handig is om oordoppen in te doen of dat het niet nodig is. Er zijn veel (gratis) apps die het aantal decibellen meten. 

SAFE NOISE vinden we erg handig, omdat deze naast het aantal decibel ook precies aangeeft hoe lang je veilig in deze omgeving kan verblijven. Helaas is deze alleen beschikbaar voor IOS. Deze App wordt ook aanbevolen door de hoorstichting. 

Op Android vinden we Geluidsmeter (Sound Meter) een fijne app om te gebruiken. Deze geeft alleen het aantal decibel aan en geen advies. Daarom hieronder het geluidsadvies voor de verschillende geluidsniveaus. Als je oordoppen draagt, verlaagd dit het aantal decibels met de waardes van de oordoppen.

3. Wees lief voor je oren, gun ze wat rust

Na een intensieve sportsessie heeft je lichaam heeft rust nodig om ervoor zorgen dat het niet overbelast raak en zich herstelt. Onze oren hebben dit dus ook nodig.  Ben je naar een concert of festival geweest? Of heb je een lange motorrit gemaakt? Dan is de kans groot dat de haartjes op je trommelvlies, zelfs met filteroordoppen in, overprikkeld zijn. Deze haartjes hebben tijd nodig om te herstellen. Het is daarom verstandig om de volgende dag niet naar muziek te luisteren of naar luide omgevingen te gaan. Las een zogeheten ‘stiltedag’ in. 

Het schadelijke effect van muziek luisteren via een koptelefoon of muziekoortjes wordt vaak onderschat. Als je langer dan een uur naar muziek hebt geluisterd, zoek dan dezelfde tijd even een rustige omgeving op. Let ook op dat het volume niet in de rode zone staat op je telefoon. We raden aan om een koptelefoon te gebruiken i.p.v. (inner-ear) muziekoortjes. De kleine oortjes komen dichterbij je trommelvlies, waardoor het geluidsniveau 7 tot 9 dB extra belasting heeft. Over het algemeen schermt een koptelefoon ook het geluid van de omgeving beter af, zodat je het volume minder hard hoeft te zetten.

4. Wees je bewust van wat je eet en drinkt

Je zou het niet meteen denken, maar voeding heeft invloed op de kwaliteit van je gehoor. Er bestaat geen speciaal voedsel of magisch drankje dat je gehoor direct kan beschermen tegen gehoorverlies, maar een gezonde voeding kan ervoor zorgen dat je langer je gehoor behoudt.

Vitamine B3 bevordert bijvoorbeeld de werking van het zenuwstelsel in ons lichaam, en dus ook in onze oren. Bij een tekort kan dit de kans op gehoorschade vergroten. Dit komt omdat de zenuwen in het slakkenhuis, het onderdeel in het oor dat verantwoordelijk is voor het omzetten van geluid, is verbonden met de achtste hersenzenuw en hierdoor dus rechtstreeks met de grote hersenen. Die ontvangen zowel geluidsindrukken van het rechter- als van het linkeroor. Echter, als er een tekort aan vitamine B3 is, dan kan de doorstroming minder vlot verlopen als eigenlijk zou moeten. Vitamine B3 is te vinden in noten, zaden, graanproducten, gevogelte, vlees en vis. 

Voor mensen die al gehoorschade hebben opgelopen en oorsuizen of tinnitus (een piep in je oor) is voeding nog belangrijker. Patiënten die in het ziekenhuis onder behandeling staan krijgen tijdens hun behandeling voor tinnitus vaak speciale voedingsaanpassingen. Dan wordt er extra gelet op het beperken van bijvoorbeeld cafeïne en zout. Dit zijn stoffen die niet bevorderend werken voor het gehoor. Het voedingsdieet wordt gecombineerd met een zuurstof therapie, waarbij de patiënt afwissend zuivere lucht en normale lucht inademt. Het lichaam krijgt op deze manier ruim 10 keer meer zuurstof dan normaal. Deze verhoogde zuurstof opname bevordert het herstel van oorsuizen. 

5. Niet (teveel) roken

Uit Europees onderzoek geleid door de Universiteit Antwerpen, is gebleken dat roken schade toebrengt aan ons gehoor. Roken vernauwt de bloedvaten en hierdoor verslechtert de doorbloeding in je lichaam. Onze oren hebben baat bij een goede doorbloeding. Een slechte doorbloeding in onze oren betekent een slechtere kwaliteit van het gehoor en dit kan in sommige gevallen zelfs gehoorverlies leiden. Zware rokers, dus minimaal één pakje per dag,  kunnen op termijn vijf tot tien decibel aan gehoor verliezen blijkt uit onderzoek.

De Universiteit Antwerpen deed een grootschalig onderzoek met 4.000 rokers uit zeven Europese landen. Hieruit bleek: Personen die gedurende 10 jaar, 1 pakje per dag rookten, hoorden vijf tot tien decibel minder.

6. Teveel masturberen is gevaarlijk 

 Want… van rukken wordt je doof, vraag maar aan je ouders. 😉

Cool articles in your inbox?

Related articles